Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk het bericht in uw browser.
Pedagogiek in Praktijk Nieuwsbrief

In het laatste nummer

 
Meester Mark graaft helemaal niet door
(Redactioneel PIP 92, september 2016)

De conclusies aan het einde van zijn reis door vijftig jaar onderwijs vind ik nogal slap. Veel meesters en juffen – jong en oud, gepensioneerd of net afgestudeerd – zijn het volgens Mark van der Werf roerend eens: zij hebben zo’n mooi vak, daar kan geen carrière als straaljagerpiloot, topvoetballer of filmster aan tippen.
Lees het hele redactioneel van PiP 92...


Interview | Froukje Hajer

‘Waar is jullie planbord?’
Froukje Hajer's manifest Werk maken van spelen is een uitwerking van artikel 31 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind: het recht van het kind op rust en vrije tijd, op deelneming aan spel en recreatieve bezigheden passend bij zijn leeftijd, en op vrije deelneming aan het culturele en het artistieke leven. Bas Levering sprak met haar.

 
Accent spelen | Zien hoe kinderen in spel zijn

Waar kinderen zijn, wordt gespeeld. Als we alleen naar kinderspel kijken om te zien welke onderwijsdoelen worden behaald, doen we het spel tekort. Elise Peters en Dieuwke Hovinga voeren een betoog om de bredere waarde van kinderspel te zien en te herkennen wat volwassenen daarin kunnen betekenen.

 
Accent Spelen | Verwondering met drama en poppenspel
Poppenspel en dramatische werkvormen kunnen in de klas onverwacht waardevolle momenten opleveren. Kinderen verbeelden, bewegen, beleven en... onthouden. Opeens valt het kwartje wél! Spelen is leren met veel plezier.  Irma Smegen


Praktijk | Verscholen achter dikke muren

Over de zoektocht van jongeren met een verlieservaring. Hoe kunnen zij weer in contact komen met de pijn die ze diep weggestopt hebben? Gijs Visser en Riet Fiddelaers-Jaspers


Pedagogiek | Pedagogiek binnen het mbo

In het mbo was de rol van de leraar een tijdlang onderbelicht door het accent op zaken als schaalvergroting. Dat is verleden tijd; de leraar doet er weer toe. Wouter Pols

 
Praktijk | De OpvoedParty

Pedagogisch adviseren zonder te betuttelen. Met de OpvoedParty wil Katrien Laane het taboe doorbreken om te praten over de dagelijkse worsteling die opvoeden heet. 


Lees dit en nog veel meer in de nieuwe PIP!

Nieuws


Trauma, wat doe je met me?

Een ongeluk. Een verkrachting. Jarenlang seksueel misbruik. Opgroeien in een gewelddadig gezin. Leven in een oorlogsgebied. Allemaal traumatische ervaringen die kunnen zorgen voor een leven met een trauma. Een traumatische gebeurtenis werkt als een sloopkogel. Eentje die ervoor zorgt dat ons centraal zenuwstelsel niet meer werkt zoals het zou moeten werken. Dat we niet meer kunnen slapen, strammer bewegen omdat we continu onze spieren aanspannen, vaker ziek zijn, sneller geïrriteerd raken of in een constante staat van waakzaamheid verkeren.
Lees verder...


Vaders niet essentieel voor welbevinden kinderen

Het lijkt een controversiële titel, maar als we onderzoekers van de Universiteit van Cambridge volgen in hun laatste onderzoek naar welbevinden en ontwikkeling van kinderen van alleenstaande moeders, is dit een logische conclusie.
Lees verder...


Lees dit en nog veel meer op de website van PIP!

 
Cursussen

Cursussen

Introductiecursus Video-hometraining / Video-interactiebegeleiding 
Docent: Margaret van Ruitenbeek
Vanaf 12 september 2016 | Amsterdam                     


Trauma in ontwikkelingsperspectief 
Docent: Dr. Martine F. Delfos
Vanaf 21 september 2016 | Utrecht 
                  


Ruimte voor jongens
Docent: Marieke Martens
Vanaf 5 oktober 2016 | Amsterdam
                   


Belevend leren - houd beelddenkers bij de les 
Docent: Tineke Verdoes
Vanaf 7 oktober 2016 | Amsterdam[ advertentie ]

NIEUWSBRIEF PEDAGOGIEK IN PRAKTIJK MAGAZINE

Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailing lijst.

Copyright © 2016 Uitgeverij SWP, All rights reserved.