EXTRA NIEUWSBRIEF: HET KINDCENTRUMCONGRES
Wil je PiP op de voet volgen?
Meld je dan, net zoals ruim 5500 anderen, aan voor de groep op LinkedIn.
Het Kindcentrumcongres
In deze extra nieuwsbrief lees je meer over een aantal deelsessies waar je naar toe kunt als deelnemer van het Kindcentrumcongres.
Het Kindcentrumcongres op 21 april 2022 is het congres voor professionals in kinderopvang, BSO en primair onderwijs. Het congres biedt inhoudelijke en inspirerende lezingen voor zowel pedagogisch medewerkers, leerkrachten en coördinatoren als de managers en directies.
Korting 5=4! Kom je met collega's? Elke vijfde deelnemer krijgt gratis toegang. Lees hier de voorwaarden.
+ Gratis vakblad naar keuze.
+ Gratis boek: Het kindcentrum als speel- leer- en werkgemeenschap.
Klik hier om verder te lezen over het congres..
Op het plenaire programma:
De Lukasschool als Amsterdamse familieschool - Een aanpak tegen kansenongelijkheid in het onderwijs
De Lukasschool ligt midden in Amsterdam-Osdorp, een wijk waarin veel gezinnen te maken hebben met armoede en taalachterstanden. De leerlingen komen weinig buiten het eigen stadsdeel, de leefwereld is klein. Binnen het nieuwe familieschool concept wordt niet alleen aan de leerling, maar aan de hele familie de ondersteuning geboden die nodig is voor een optimale ontwikkeling van het kind. De samenwerking met ouders en de professionalisering van het team vervullen hierin een sleutelrol. Aan de leerlingen wordt getoond dat de wereld groter is en zij hun eigen keuze kunnen en mogen maken. Je dient ongelijk te investeren, wil je kansengelijkheid creëren. Het motto hierbij is: 'Als het kan, doe het dan!’
Meer lezen over het concept van de familieschool? Lees er in dit artikel van De Volkskrant meer over!
Het hele programma van het Kindcentrumcongres vind je hier.
Deelsessie: Geef kinderen het stuur in handen!
In deze werksessie verkennen we het begrip 'autonomie', één van de drie psychologische basisbehoeften (Deci&Ryan, 2000). Autonomie; zelf doen wat je zelf kunt. Kinderen ervaren vrijheid in gebondenheid. Autonomie verlenen betekent niet dat je als leerkracht vervalt in een laissez faire, waar kinderen de hele dag doen wat ze zelf willen. Het betekent juist een duidelijk kader met vaste oriëntaties waarbinnen kinderen en leerkracht in vrijheid kunnen bewegen en intiatieven kunnen ontwikkelen. Wanneer een leerkracht autonomie durft te verlenen, ontwikkelen kinderen hun probleemoplossend vermogen, zelfsturing, creativiteit en veerkracht in plaats van enkel zelfstandigheid. Dat draagt bij aan een goede sfeer in de klas.
Autonomie verlenen vraagt om vertrouwen en loslaten, in plaats van wantrouwen en vasthouden. Dat is een proces waaraan gewerkt moet worden, door leerkracht en leerling, in vertrouwen.
Werkvorm: Lezing / presentatie (kennisoverdragt)
Doelgroep: Onder andere voor kinderopvangmedewerkers
Leeftijdscategorie: Niet leeftijdsgebonden
Leerdoelen:
- Het verbinden van praktijkervaringen aan de theorie.
- In de werksessie ontvang je suggesties en worden een aantal handzame modellen geboden die het gecontroleerd verlenen van autonomie mogelijk maken.
- We gaan aan het werk met eigen ervaring en wisselen het gesprek af met filmfragmenten en oefeningen.
Deze deelsessie wordt geleid door Suze Roelofs, procesbegeleider in organisaties die werk willen maken van welbevinden en betrokkenheid, directeur Tweemonds.
Deelsessie: Jeugdhulp in het kindcentrum
Als je bemerkt dat er (te) veel kinderen en ouders in jouw kindcentrum niet de ondersteuning krijgen die ze wel nodig hebben, wat doe je dan? In Oudeschoot (Heerenveen) was deze vraag leidend bij de inzet van jeugdhulp expertise binnen het kindcentrum. En met succes! Wat zijn deze successen, wat zijn de valkuilen? Wat vraagt dit van het interprofessioneel samenwerken? En wat zijn de effecten voor kinderen, ouders, professionals? In deze workshop krijg je tips en tops mee voor je eigen praktijk.
Werkvorm: Casusbehandeling/bestpractice
Doelgroep: Gemeenten, primair onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp
Leeftijdscategorie: 2-12 jaar
Leerdoelen: Kennismaken met hoe het anders kán door hulp, opvang en onderwijs op locatie te koppelen
Deze deelsessie wordt geleid door Greta Dijkstra, centrumcoach van Jeugdhulp Friesland, en Miek Hehenkamp ambassadeur PACT voor Kindcentra.
Er zijn nog veel meer interessante deelsessies!
Klik hier om ze allemaal te bekijken.
PiP begint waar andere opvoedingsbladen ophouden
De PiP verschijnt tweemaandelijks voor (ortho)pedagogen, interne begeleiders, professionele opvoeders, jongerenwerkers, leerkrachten PO-VO, ouders en studenten. Informerend en opiniërend voor ieder die zich pedagogische vragen stelt waarvan het antwoord begint waar andere opvoedingsbladen ophouden. Het tijdschrift staat boordevol toegankelijke artikels van de meest gerespecteerde deskundigen uit binnen- en buitenland.
Als abonnee krijg je
|
Gratis bij deelname
Het nieuwe nummer
Word abonnee of lees een of meerdere artikelen via Pedagogiekdigitaal.
Voor print klik hier.
17 februari 2022 | Training Een rugzak vol gespreksvormen om te praten met kinderen in scheidingssituaties
28 februari 2022 | Webinar Werken met de meldcode - Huiselijk geweld 1/2
18 maart 2022 | Webinar Begeleiden van ouders in opvoeding
Lid van PiP? Dan krijgt u korting. Complete aanbod is hier te vinden.
[ advertenties ]
|