In deze nieuwsbrief vind je de top 5 onderwijsgerelateerde boeken, de column 'Aangeven wat je wilt, dat kan ieder kind!', antwoorden over hoe leiding te geven aan een lerende organisatie, een leuke muziektrailer en meer!
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier om het bericht in uw browser te bekijken.
Uitgeverij SWP

NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) 2019

Van 22 tot en met 26 januari 2019 vindt het grootste event voor onderwijzend Nederland plaats. Ook Uitgeverij SWP is weer van de partij! We zijn al druk bezig met de voorbereidingen en het vormgeven van onze stand. Graag geven we je in deze mail alvast een voorproefje van de boeken, auteurs en docenten waarover je informatie kunt vinden bij onze stand!

Nog niet geregistreerd voor de NOT? Klik hiernaast op de button om je gratis aan te melden. We zien graag bij onze stand B138 in Hal 1!

Artikel
Creatief communiceren met kinderen
 

We voeren zelden geplande gesprekken. De meeste meer diepgaande gesprekken vinden plaats op plekken die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn, zoals in de auto tijdens een lange rit. Als u spontaan tegen uw partner zegt ‘We moeten eens praten!’, schrikt hij of zij waarschijnlijk. Dat geldt nog erger voor uw kinderen of uw leerlingen. Als u tegen een van hen zegt ‘We moeten eens praten!’, schrikken zij. Het kind denkt: ‘Shit, wat heb ik verkeerd gedaan?’  Lees Verder...

dr. Ben Baarda is trainer voor Onderwijs.Academy (onderdeel van Logavak Opleidingsgroep). Onderwijs.Academy staat in janauri samen met Uitgeverij SWP op de NOT.Recensies
Hoe geef je leiding aan een lerende organisatie?

Een onderwijsleider maakt ruimte voor ieders inbreng op basis van talent, laat zien waar de school voor staat, werkt onderscheidend naar buiten toe en verbindend in het team. Iedereen doet ertoe! Het boek Regie versterkend leiderschap is een handboek voor onderwijsleiders. Otto Vrijhof (interim Manager Marant) heeft op dit moment veel te maken met professionele culturen die vernieuwing nodig hebben. Over het boek zegt hij:

"Ik heb het boek met veel interesse gelezen. Sterker nog: Op de Vierambacht wordt leiderschap een hot item. De focus voor het komende jaar ligt op de versterking van het regie voeren over ieders eigenaarschap. Stroven uit jouw boek gebruik ik tijdens mijn startpresentatie volgende week. Ik zet daarmee de toon voor de verwachte professionele houding."

Ook binnen gemeentes en jeugdzorg kan het boek van toegevoegde waarde zijn. Zo is Diana van der Kroon (wijkcoördinator gemeente Vlaardingen) onder de indruk van hoe Elena de leefwereld en systeemwereld bij elkaar brengt door persoonlijke verhalen te vertellen. Ook zegt zij:

Lees meer recensies op www.swpbook.com.


Column
Aangeven wat je wilt, dat kan ieder... kind!
 

Benjamin kan ENORM hard huilen.
Ook als er geen 'bloed of brand' is ...
Ik heb reeds geprobeerd uit te leggen dat dat niet handig is.
Terwijl ik praat wéét ik dat het niet landt :-)
Dit is duidelijk het probleem van de juf, niet dat van hem. Hij moet nou eenmaal ENORM hard huilen. Om zo ongeveer alles: vallen, struikelen, kinderen die iets te hard aan zijn trui trekken, potjes die niet blijven staan maar op de grond belanden, enz. enz.

Vandaag hoor ik van zijn vriend dat hij gehuild heeft 'bij overblijf'.
Hmm, ik ben benieuwd en wil hem vooral helpen.
Maar, hoe?
Opeens weet ik het: ook als je vier jaar bent kun je heel goed abstraheren, inschatten , schaalvragen begrijpen.
Dus (na even gevraagd te hebben of alles weer goed is, nu):
"En?? Hoeveel moest je huilen?"
Ik spreid mijn armen wijd uit elkaar en geef met mijn handen duidelijk een grote afstand aan. "Zoveel?"
Ik breng mijn handen twee keer iets dichter bij elkaar. "Of zoveel"?
Benjamin kijkt me even aan.
Brengt zijn handen dicht bij elkaar en zegt direct:
"Dat is weinig, he?"
"Nou, dat is HEEL weinig!"
"Was dat genoeg?"
Ik wacht op het knikken van Benjamin en dan knikken we samen.
Ja, dat was wel genoeg :-)

Iedere dag nieuwe dingen geleerd.
Ieder dag genieten!
#genieten #emotioneelleren


Ella de Jong haar trainingen, workshops, presentaties en teksten ademen haar overtuiging uit: Help kinderen door te wijzen naar het goede en door te vertrouwen in hun unieke mogelijkheden. Het biedt optimale voorwaarden voor ontwikkeling.

Meer informatie over Ella de Jong en haar boek 'Vertrouwen in ieder kind'


Muziek in de klas
Trailer van de nieuwe show van auteur Jeroen Schipper: 
'HOEHAA!'

'Hoehaa handen omhoog, wij zijn woeste rovers!!' Echt? Nee, eigenlijk zijn Jeroen en Henrik gewoon muzikanten die leuke, spannende grappige en swingende muziek maken in een show vol interactie en verrassingen.
Boekingen via www.burobannink.nl.

Lees meer over Jeroen Schipper en zijn muziekuitgaven op www.swpbook.com.


TOP 5 
Onderwijsboeken

Ook zo benieuwd waar collega-basisschooldocenten zoal tegenaanlopen en zich mee bezig houden? Hieronder vind je de top 5 boeken over het onderwijs van Uitgeverij SWP van dit jaar. 

1. Regie versterken in het onderwijs
In dit boek worden praktische handvatten gegeven om doelgericht met zogenaamde Regiefuncties van leerlingen aan de slag te gaan. Regiefuncties zorgen ervoor dat leerlingen zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gedrag en leerproces. 

2. Motiveren is te leren 
Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden? Leerkrachten vinden in dit boek veel concrete toepasmogelijkheden en suggesties uit de wetenschap.

3. Samenleren op een superdiverse school
De diversiteit in onze samenleving neemt toe. We spreken daarom over superdiversiteit. Dit boekt biedt ondersteuning bij visievorming en de dagelijkse onderwijspraktijk op een superdiverse school. Met uitgebreide casus.

4. Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Een hot-topic in het onderwijs: hoe geef je traumasensitief onderwijs? Een theoretisch onderbouwd, helder en praktisch handboek.

5. Aan de slag met positieve psychologie
Hoe ontwikkel je vaardigheden bij pubers en prepubers die kunnen zorgen voor een gevoel van welbevinden en het vergroten van veerkracht? De 34 lessen in welbevinden uit dit boek bieden leerkrachten een stevig en flexibel instrument om leerlingen te inspireren.

         

Bekijk ons gehele aanbod voor het onderwijs op www.swpbook.com


Uitgeverij SWP
Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailing lijst.

Copyright © 2018 Uitgeverij SWP, All rights reserved.